Merhaba arkadaşlar, hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Öncelikle kendimi tanıtayım: Ben Hakan Güleç, Ankara Fen Lisesi'nden bu seneki mezunlarındanım. YGS'de 27., LYS'de 8. oldum ve Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleştim. Aslan ZAFER hocamın ricasıyla sizlere bir nebze de olsa faydalı olabilmek, yol gösterebilmek amacıyla bu yazıyı kaleme aldım.
Pek çoğunuz okulların bitişiyle birlikte ufak ufak tempo tutmaya başladınız, bu çalışmalar hem soğumamak, hem yeni şeyler öğrenmek, hem de okulların açılmasıyla birlikte start verilecek döneme ayak uydurmak adına sizlere ciddi katkı sağladı. Bir hafta sonra resmi olarak başlayacak sınav senesi için kendimce birkaç şeye değineyim.
NASIL ÇALIŞILIR? 'Tam olarak şunları yapıp çalışın, bu kurallara uyun' diyemem, çünkü her insanın kendine has bir çalışma tarzı vardır. Kimi dersi dinleyerek anlar, kimi ise tam aksine oturup kendisi çalışınca anlar, kimi soru çözünce anlar, kimi çalışıp geç yatar, kimi erken kalkıp çalışır... Birçok metod var. Konu özeti çıkartabilirsiniz, masanıza asmak için yapışkan kağıtlar kullanabilirsiniz, internetten anlamadığınız konuların videolarını izleyebilirsiniz...Bunun yanında hepiniz iyi okullardasınız ve buralara gelmek için daha önce de sistemli ve düzenli çalıştınız, çok yabancı değilsiniz. Bu yüzden diyebileceğim tek şey, bu uzun senenin en az yorucu olması için kendinizi en rahat hissedeceğiniz şekilde çalışın. Ama çalışma tarzınızı da olabildiğince disiplin haline getirmeye de dikkat edin. Bunu yaparken de bu işte tecrübeli insanlardan yardım alabilirsiniz. Kurumlarınızdaki rehberlil servisleri bu iş için biçilmiş kaftan olabilir. Kendinizi boğuluyormuş hissettiğiniz anlarda gidip çalışma programı yapmak, aklınızdaki sorular hakkında danışmak, kaynak kitap sormak kafanızı ciddi anlamda rahatlatabilir.
9 AYLIK KISIM NASIL DEĞERLENDİRİLİR? Bu konu hakkında şunu belirtmek istiyorum. Eylül'den YGS'ye kadar olan kısım neredeyse 6 ay, YGS - LYS arası ise 3 aydan az ve de LYS konuları genellikle daha ağır. Bu yüzden Mart ayındaki YGS'ye hazırlanırken en azından Aralık - Ocak aylarına kadar LYS konularına da ağırlık verin ki Mart'tan sonra zaten bir kısmını halletmiş olduğunuz LYS'ye daha rahat çalışasınız. Bunun yanında konularınızı tam olarak bitirmeden seri deneme çözmeyin, bu işi sınava bir - bir buçuk ay kala konularınız oturmuşken pekiştirmek adına yapmanız daha faydalı olacaktır.
Bize verilen ve bizim de değerini anladığımız altın tavsiyelerden biri de şuydu: Her gün 30 - 40 paragraf sorusu çözmeyi ihmal etmeyin. Çünkü hızın ve sakinliğin ön planda olduğu YGS'de gözümüzü korkutan paragraf sorularına aşina olmak gerçekten önemli bir nokta. Ayrıca MEB kitaplarını gözden geçirmeyi de planlarınızın arasına yazmayı öneririm.
Planlı çalışıp sınava az bir zaman kala konularınız bittiğinde size tavsiye edebileceğim şey az önce bahsettiğim gibi seri deneme çözmek olacak. Bu sayede çok fazla soru tipini, hala eksik olduğunuz konuları göreceksiniz ve onlara yönelip düzeltme imkanı bulacaksınız.
Herkesin çalışma stili olduğu gibi sınav çözme stili de vardır. Kimi Türkçe'den başlar, kimi matematikten başlar, kimi hızlı çözüp tekrar kontrol eder, kimi ağır ve dikkatli çözer... Bu seri denemeler sayesinde aynı zamanda sınav stilinizi belirler ve bu stili tamamen benimseyebilirsiniz.
Şimdi bana göre senenin en önemli kısmı olan psikoloji kısmından bahsedeceğim. Arkadaşlar, zor ve uzun görünen bu sene karşısında gözünüzü korkutmayın. Her zorluğa rağmen dayanışma içinde olduğunuzdan dostlukların pekiştiği keyifli bir sene geçireceksiniz. Ne zaman içiniz daralsa, kötüyü düşünmek yerine özveri ve çalışmayla bu işin hallolacağını gösteren tonlarca örneğe bakın. Saatin alt tarafındaki kum taneleri biriktikçe paniğe kapılmayın, üst taraftaki tanelerle zamanınızı verimli geçirin. Yorulduğunuz zaman birkaç saatlik, bir - iki günlük aralar verin, kaçamaklar yapın. Sosyal medya, oyun oynama gibi alışkanlıklarınız varsa bir anda bırakmanızı tavsiye etmem, onun yerine azaltmanız ya da yavaş yavaş bırakmanız daha iyi olacaktır. Etrafınızda sürekli konuşan, olumsuzluk pompalayan, hevesinizi kıran insanlar da olabilir, polemiğe girip içinizi karartmak yerine kulaklarınızı tıkayın. Denemelerde çok hata yapıyor olabilirsiniz, üst üste kötü netler gelebilir, hedefinize bir türlü ulaşamazsınız. Kalemi kırıp atmak, yüzünüz asık gezmek yerine bunun bir 'deneme' olduğunu unutmayın, kafanızı toplayacak şeyler yapın, özgüveniniz yerine gelince netlerin arttığını zaten göreceksiniz. Hepiniz başarabilecek potansiyelde insanlarsınız, bunun farkında olun ve kendinize güvenin.
Benim diyeceklerim bu kadar, umarım ufak da olsa size katkı sağlamışımdır, sizi rahatlatmışımdır. Kendinize iyi davranın, hepinize kolay gelsin.
TÜRKİYE FEN LİSESİ ÖĞRENCİLERİ PAYLAŞIM GRUBU
Tavsiyeler için teşekkür ederim.
YanıtlaSilYKS Puan Hesaplama